sâmbătă, 4 septembrie 2010

Soareci si oameni - John Steinbeck


Oameni si soareci este un roman realist, care zugraveste destinele a doi prieteni, pe fondul crizei economice din anii '30. Din cauza nazbatiilor facute de Lennie, acestia sunt nevoiti sa isi gaseasa de lucru la o alta ferma, unde necazurile nu intarzie sa apara.

Interesanta este pasiunea lui Lennie pentru iepuri, soareci si in general, pentru tot ce este moale .. in cele din urma, acesta fiind si motivul tragicului deznodamant; stransa prietenie dintre cei doi, paralizati de un singur vis: de a avea un petec de pamant, unde sa isi construiasca o casuta a lor. De asemenea, autorul o prezinta pe nora proprietarului ca fiind o ispita, o depravata chiar, cautand doar sa stea in compania barbatilor de la ferma si sa-i ispiteasca.

John Steinbeck foloseste un limbaj familiar, care m-a acaparat inca de la inceputul cartii. O poveste scurta, usurica, insa profunda, provocandu-ti o serie de stari sufletesti. Ii acord nota 10, si pentru faptul ca e o lectie de viata, care ne vorbeste despre o stransa prietenie, despre cat de important e sa fii inconjurat de prieteni (Geaba citesti carti. Omu' are nevoie de altii langa el ), si care ne face sa meditam si sa fim recunoscatori pentru viata pe care o traim noi, comparativ cu altii.
O recomand cu caldura. :)

Soareci si oameni se ridica,
Nadajduiesc,
Si vin nenorociri, de strica,
Tot ce cladesc.
(Robert Burns - To a mouse)

3 comentarii:

  1. Hhmmm... pare interesant, mai ales daca spui ceva de un deznodamant tragic...

    RăspundețiȘtergere
  2. E foarte simpla povestea, dar extrem de impresionanta.O lectura care merita! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Si eu am citit Of Mice and Men vara asta :) am si o recenzie pe blog in engleza

    RăspundețiȘtergere