sâmbătă, 10 octombrie 2009

Un om este nefericit pentru că nu ştie că este fericit, acesta este singurul motiv...

Maine,11 octombrie, se implinesc 188 ani de la nasterea marelui scriitor Feodor Mihailovici Dostoievski.Sunt absolut convinsa ca majoritatea persoanelor care i-au citit cel putin o opera, si-au dat seama de talentul acestuia pentru patrunderea psihologiei umane,creand niste personaje aflate in diverse stari de constiinta extreme.

Dupa cum stim,viata lui nu a fost tocmai 'roz':dupa moartea tragica a mamei si a tatalui,la varsta frageda de 28 ani este arestat pentru activitati impotriva tarului Nicolae I si condamnat la moarte,datorita participarii la niste intruniri in care se discutau probleme care erau impotriva valorilor,conceptelor in general.Astfel,timp de 4 ani e obligat sa presteze munci grele intr-un tinut nepopulat din Siberia( in rusa katorga=sistem de detentie grea in Imperiul Rus) si alti 5 de serviciu militar obligatoriu,dupa care isi reia activitatea literara,conturand in operele sale amaraciunea indurata.A scris adevarate capodopere si a influentat majoritatea scriitorilor din secolul al XX-lea.

Din pacate,pana in momentul de fata am citit doar Crima si pedeapsa, cel mai cunoscut roman al autorului,despre care se spune ca a fost scris cat mai grabnic pentru a primi bani,intrucat cazuse in patima jocurilor de noroc,dupa moartea sotiei si a celui mai drag frate.Am fost profund emotionata de psihologia personajului principal-Raskolnikov,de trairile ciudate ale acestuia si remuscarea crimei pe care o savarsise.Am citit acest roman acum aproximativ 2-3 ani (nu mai retin exact),dar l-as citi inca o data cu aceasi pasiune.
Pacat ca nu mai avem un 'Dostoievski' contemporan,care sa imbogateasca lumea cu asemenea opere de mare valoare.

Cateva citate bine graite:
1.Fii stapan pe tine insuti si vei stapani lumea.
2.Dragostea ii face pe oameni sa se simta egali.
3.Nimic pe lume nu-i mai greu ca sinceritatea si mai usor ca lingusirea.
4.Timpul meu ingaduie,timpul imi apartine numai mie.
5.Si suferinta e buna la ceva.
6.Sunt oameni care n-au omorât niciodată şi cu toate acestea sunt mai cruzi decât asasinii.

7.Acela care va şti să înveţe oamenii că toţi sunt buni, va desăvârşi universul, lumea.
8.Câteodată le mulţumim unora dintre oameni că-şi trăiesc zilele laolaltă cu noi.
9.Înainte de toate, să fim ruşi. A deveni rus înseamnă să încetezi să mai dispreţuieşti poporul tău. Îndată ce europeanul va vedea că am început să iubim poporul şi naţiunea noastră, va începe şi el să ne stimeze; atunci nu ne va mai întoarce spatele cu dispreţ şi vom fi ascultaţi. Vom face, cu toţii, o altă figură. Deveniţi noi înşine, vom avea o figură umană şi nu o fizionomie de paiată.
10.Frumosul va salva lumea.
11.Viata e duelul lui Dumnezeu cu diavolul,iar campul de batalie sunt eu.
12.Trebuie să-i mulţumim lui Dumnezeu! De unde ştim, poate că ne păstrează pentru un scop anume!
13.Nu pot înţelege de ce este mai glorios să bombardezi un oraş decât să asasinezi pe cineva cu securea.

Portret Dostoievski

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu