vineri, 30 octombrie 2009

E Halloween ma trec fiori cand simt prin preajma vrajitori...



Cu totii stim ca in noaptea de 31 octombrie se serbeaza Halloween-ul,o sarbatoare de origine celtica devenita foarte populara in zilele noastre.
Una dintre povesti spune ca in aceasta zi sufletele celor morti se intorc si cauta corpul in care vor sa traiasca anul urmator.Pentru celti aceasta zi inseamna trecerea de la 'sezonul soarelui' la 'sezonul frigului si intunericului'.De asemenea,in aceasta noapte se stingea focul in case pentru ca ele sa fie reci si intunecoase,iar oamenii se imbracau cat mai inspaimantator pentru a alunga spiritele cele rele.

Jack O'Lantern e numele dovleacului care lumineaza casele in noaptea de Halloween.Originea sa este relatata de o poveste irlandeza,despre un barbat poreclit 'Zgarcitul Jack'.Acesta a baut cu diavolul,si cum nu vroia sa plateasca pt bautura l-a convins sa se transforme intr-o moneda de aur pentru a putea plati.Dar Jack a păstrat moneda şi a pus-o într-un buzunar alături de o monedă de argint care făcea imposibil ca Diavolul să îşi revină la starea iniţială. Jack l-a eliberat, în cele din urmă, pe Diavol, cu promisiunea ca acesta să nu îl deranjeze timp de un an, iar în cazul în care va muri, să nu-i revendice sufletul. În anul următor, Jack l-a ademenit pe Diavol şi l-a rugat să se urce într-un copac pentru a-i aduce un măr. Între timp, Jack a scrijelit pe scoarţa copacului semnul crucii şi Diavolul nu a coborît din copac pînă nu i-a promis că nu îl va deranja timp de zece ani. La scurt timp, Jack a murit iar Dumnezeu nu l-a primit în Rai. Nici Diavolul, aşa cum s-au înţeles, nu l-a primit în Iad, nerevendicîndu-i sufletul. L-a trimis afară, în noapte, doar cu un cărbune aprins care să îi lumineze drumul. Jack a pus cărbunele într-un nap şi, de atunci, călătoreşte pe Pămînt. O dată ajunşi în America, irlandezii au adus cu ei obiceiul de a face napi luminoşi şi de a-i pune în geam, pentru a speria spiritele morţilor şi pe cel al lui Jack. Astfel a aparut vestitul bostan,specific Halloween-ului.

In ceea ce ma priveste nu sunt impotriva acestei sarbatori,desi multi o considera un import penibil...Imi plac costumele,atmosfera mistica,dovleceii sculptati si imaginile acelea 'creepy' :)).

Un comentariu: