marți, 22 iunie 2010

Pavilionul placerilor - Mingmei Yip


Desi nu era pe lista cartilor care urmeaza sa le citesc,si nici nu mi se parea o carte deosebita, dupa primele pagini citite nu m-am mai putut dezlipi de ea ... astfel ca cele peste 600 de pagini au fost devorate in vreo 3 zile.O carte simpla si usurica ,o poveste de viata minunata,o perioada de glorie petrecuta intr-un pavilion turcoaz (asa cum erau numite casele de toleranta in China anilor '20),doar cu scopul de a-si regasi mama si razbuna tatal;un sfarsit care,din punctul meu de vedere, s-a datorat karmei pozitive a tinerei Xiang Xiang.
Per total,o carte excelenta,din care putem afla nu doar despre trecutul si viata unei ming ji,dar si despre cultura si obiceiurile chinezesti.

"Sa ramai in viata inseamna sa te zbati pentru a nu te ineca in marea suferintei."
"Mai usor gasesti comori nepretuite,decat un barbat care sa te iubeasca."
"Cand o floare infloreste,culege-o.Nu astepta pana cand nu mai ramane altceva decat o ramura goala."
"Nu putem infrange soarta,putem doar sa mergem mai departe si sa incercam sa profitam cat de bine putem de ea."

joi, 17 iunie 2010

Un citat care spune multe si pe care l-am intalnit azi in cartea Pavilionul placerilor:

„Nevestele sunt mai putin atragatoare decat concubinele,concubinele mai putin decat prostituatele, prostituatele mai putin decat nevestele altor barbati.Iar femeia cea mai atragatoare este cea pe care nu o poti seduce.”

miercuri, 16 iunie 2010

Magicianul - John Fowles


Inainte de a-mi cumpara cartea de la un anticariat din Tm, mai multe persoane mi-au recomandat-o ca fiind o carte exceptionala.Desi m-am lungit cu ea vreo 2 luni bune,si la un moment dat ezitam sa o las necitita intrucat simteam ca actiunea nu evolueaza deloc,ultimele pagini le-am citit dintr-o rasuflare. Peste 700 pagini pline de mister,o punere in scena a vietii,scene pline de simboluri,un joc de-a lui Dumnezeu,toate acestea avand loc in mirobolanta Grecie.
Personajul principal,tanarul Nicholas Urfe este atras pe taramul lui Maurice Conchis,devenind la un moment dat obsedat de acest loc,punct ce determina inceputul misterelor si a probelor la care acesta este supus.Ajunge sa nu mai poata deosebi realul de ireal,se indragosteste de una din cele 2 gemene,iar spre final afla ca a fost victima unui experiment,tot ce-l mai tine in viata fiind iubirea pe care inca o nutreste pentru Alison.
O carte care poate fi inteleasa pe deplin doar in momentul "savurarii"!