sâmbătă, 31 octombrie 2009

vineri, 30 octombrie 2009

Vreau o paraaa...(pt Alina)

Vara.Cand spun vara primele lucruri care-mi vin in minte sunt:soare,plaja,distractie,mare,nopti nedormite,rasete,bronz etc.
Insa,pentru Alina-prietena mea,cand spun vara ea se gandeste doar la PERE.Interesant,nu? :)):))
Mai multe secrete nu pot divulga.

E Halloween ma trec fiori cand simt prin preajma vrajitori...



Cu totii stim ca in noaptea de 31 octombrie se serbeaza Halloween-ul,o sarbatoare de origine celtica devenita foarte populara in zilele noastre.
Una dintre povesti spune ca in aceasta zi sufletele celor morti se intorc si cauta corpul in care vor sa traiasca anul urmator.Pentru celti aceasta zi inseamna trecerea de la 'sezonul soarelui' la 'sezonul frigului si intunericului'.De asemenea,in aceasta noapte se stingea focul in case pentru ca ele sa fie reci si intunecoase,iar oamenii se imbracau cat mai inspaimantator pentru a alunga spiritele cele rele.

Jack O'Lantern e numele dovleacului care lumineaza casele in noaptea de Halloween.Originea sa este relatata de o poveste irlandeza,despre un barbat poreclit 'Zgarcitul Jack'.Acesta a baut cu diavolul,si cum nu vroia sa plateasca pt bautura l-a convins sa se transforme intr-o moneda de aur pentru a putea plati.Dar Jack a păstrat moneda şi a pus-o într-un buzunar alături de o monedă de argint care făcea imposibil ca Diavolul să îşi revină la starea iniţială. Jack l-a eliberat, în cele din urmă, pe Diavol, cu promisiunea ca acesta să nu îl deranjeze timp de un an, iar în cazul în care va muri, să nu-i revendice sufletul. În anul următor, Jack l-a ademenit pe Diavol şi l-a rugat să se urce într-un copac pentru a-i aduce un măr. Între timp, Jack a scrijelit pe scoarţa copacului semnul crucii şi Diavolul nu a coborît din copac pînă nu i-a promis că nu îl va deranja timp de zece ani. La scurt timp, Jack a murit iar Dumnezeu nu l-a primit în Rai. Nici Diavolul, aşa cum s-au înţeles, nu l-a primit în Iad, nerevendicîndu-i sufletul. L-a trimis afară, în noapte, doar cu un cărbune aprins care să îi lumineze drumul. Jack a pus cărbunele într-un nap şi, de atunci, călătoreşte pe Pămînt. O dată ajunşi în America, irlandezii au adus cu ei obiceiul de a face napi luminoşi şi de a-i pune în geam, pentru a speria spiritele morţilor şi pe cel al lui Jack. Astfel a aparut vestitul bostan,specific Halloween-ului.

In ceea ce ma priveste nu sunt impotriva acestei sarbatori,desi multi o considera un import penibil...Imi plac costumele,atmosfera mistica,dovleceii sculptati si imaginile acelea 'creepy' :)).

luni, 26 octombrie 2009

Simplu viataaa


Viata!Ce e viata? Un joc dur si halucinant,cum afirma Paulo Coelho?Sau cel mai pretios dar care ne-a fost oferit?Pentru a avea,totusi,o viata cat mai buna,trebuie sa avem mare incredere,nu doar in noi,ci si in persoanele din jurul nostru.Trebuie sa invatam sa pretuim micile bucurii ale vietii,sa trecem peste toate obstacolele,pentru ca 'fiecare clipa trebuie stoarsa de tot ce se poate da,fiindca nu sti niciodata cand va cade cortina.'( Sandra Brown)
Trebuie sa invatam sa traim in fiecare zi ca si cum ar fi ultima,astfel poate am deveni toti mai binevoitori si am putea schimba intr-o oarecare masura lumea.
Trebuie sa invatam sa fim ingaduitori,sa iertam,intrucat asa cum se spune, cand iertam il imitam pe Dumnezeu.
Mi-as dori,ca noi toti sa incercam sa ne imbunatatim viata,sa fim mai fericiti cu noi insine,intrucat am impresia ca in acest secol al vitezei suntem interesati doar de profit,ne neglijam familia si ajungem la un moment dat la o anumita varsta sa ne dam seama ca am fost concentrati toata viata doar asupra unui lucru.

duminică, 25 octombrie 2009



Mi-e dor de muuunte...imi place sa hoinaresc prin natura,sa respir un aer mai curat,sa contemplez toate frumusetile ce ne inconjoara.Voi posta cateva poze din Parang,poze facute in primavara anului acesta.


O harta indicatoare a Masivului Parang...





Urcaaaam,urcaaaam si iar urcaaaam ..

sâmbătă, 17 octombrie 2009

Decalogul lui Octavian Paler...


Prima poruncă: Să aştepţi oricât.
A doua poruncă: Să aştepţi orice.
A treia poruncă: Să-ţi aminteşti, în schimb, orice. Nu sunt bune decât amintirile care te ajută să trăieşti in prezent.
A patra poruncă: Să nu numeri zilele.
A cincea poruncă: Să nu uiţi că orice aşteptare e provizorie, chiar dacă durează toată viaţa.
A şasea poruncă: Repetă că nu există pustiu. Există doar incapacitatea noastră de a umple golul în care trăim.
A şaptea poruncă: Nu pune în aceeaşi oală şi rugăciunea şi pe Dumnezeu. Rugăciunea este uneori o formă de a spera a celui ce nu îndrăzneşte să se apere singur.
A opta poruncă: Dacă gândul ăsta te ajută, nu evita să recunoşti că speri neavând altceva mai bun de făcut sau chiar pentru a te feri de urmările faptului că nu faci nimic.
A noua poruncă: Binecuvântează ocazia de a-ţi aparţine în întregime. Singurătatea e o târfă care nu te învinuieşte că eşti egoist.
A zecea poruncă: Aminteşte-ţi că paradisul a fost, aproape sigur, într-o grotă.

Cum gandeste un greiere?



M-am trezit luni... si m-am gandit marti, sa ma duc miercuri la munca.….Da` cand am vazut joi ca vine vineri, am zis ce dracu' sa caut sambata la munca.…cand duminica e zi libera !

vineri, 16 octombrie 2009

Pentru ca e friiiiig...
pentru ca m-am saturat de info...
pentru ca am terminat cartea La rascruce de vanturi...:X
pentru ca e minunat sa stai in casa,la caldura,intr-o astfel de vreme,savurand un ceai si purtandu-ti imaginatia pe taramuri necunoscute...
pentru ca 2 carti noi ma asteapta:Portretul lui Dorian Gray -carte imprumutata de la un coleg, respectiv Fratii Karamazov-pe care mi-am cumparat-o astazi...
pentru ca maine pot dormi pana la ce ora vreau...
pentru ca sunt obosita...
pentru ca acum n-am deloc inspiratia sa scriu mai multe...

miercuri, 14 octombrie 2009

Pisica neagra

Cautam de ceva timp Pisica neagra,o istorioara care-i apartine lui Edgar Allan Poe.Din fericire, am gasit-o azi pe net si-am citit-o pe nerasuflate.Poarta amprenta faimosului stil macabru al lui Edgar Poe.
Personajul principal,un mare iubitor de animale, se casatoreste cu o femeie care avea aceasi pasiune si ajung sa creasca o multime de animalute.Printre acestea,barbatul s-a atasat cel mai mult de o pisica,pe nume Pluto.Insa datorita capcanei alcoolului,pe masura ce vremea trecea, devine violent si dusmanos. Astfel,isi omoara pisica,are mustrari de constiinta si aduce acasa o alta pisica,care semana foarte bine cu Pluto.Insa,ajunge sa o urasca din ce in ce mai mult, deoarece se simtea vinovat de crima comisa...Isi omoara si sotia,o zideste in pivnita,iar cand politistii vin sa investigheze cazul,este demascat de glasul pisicii,zidite de vie.
Este foarte interesanta povestea,dar e cam sadica.

duminică, 11 octombrie 2009

Frica de dentist ?!


Cine a mers la dentist si nu i-a fost absolut deloc frica?... sunt sigura ca 99,5% dintre pacienti vor raspunde ca nu merg cu placere la medicul stomatolog,insa exista si unele cazuri in care vizita la dentist poate insemna un adevarat cosmar pt persoana respectiva.
Intrucat,cred ca voi da la medicina dentara,ma gandesc la 'frica cu care ma vor privi unele persoane' :)) ,si la teama acestora de a veni la stomatolog....probabil,voi deveni un fel de 'baba-cloanta' :)) ,mai ales pentru copii.Recunosc,nici eu nu merg cu placere la dentist si intotdeauna mi-e teama,mai ales de zgomotul ascutit al polizorului.



sâmbătă, 10 octombrie 2009

Un om este nefericit pentru că nu ştie că este fericit, acesta este singurul motiv...

Maine,11 octombrie, se implinesc 188 ani de la nasterea marelui scriitor Feodor Mihailovici Dostoievski.Sunt absolut convinsa ca majoritatea persoanelor care i-au citit cel putin o opera, si-au dat seama de talentul acestuia pentru patrunderea psihologiei umane,creand niste personaje aflate in diverse stari de constiinta extreme.

Dupa cum stim,viata lui nu a fost tocmai 'roz':dupa moartea tragica a mamei si a tatalui,la varsta frageda de 28 ani este arestat pentru activitati impotriva tarului Nicolae I si condamnat la moarte,datorita participarii la niste intruniri in care se discutau probleme care erau impotriva valorilor,conceptelor in general.Astfel,timp de 4 ani e obligat sa presteze munci grele intr-un tinut nepopulat din Siberia( in rusa katorga=sistem de detentie grea in Imperiul Rus) si alti 5 de serviciu militar obligatoriu,dupa care isi reia activitatea literara,conturand in operele sale amaraciunea indurata.A scris adevarate capodopere si a influentat majoritatea scriitorilor din secolul al XX-lea.

Din pacate,pana in momentul de fata am citit doar Crima si pedeapsa, cel mai cunoscut roman al autorului,despre care se spune ca a fost scris cat mai grabnic pentru a primi bani,intrucat cazuse in patima jocurilor de noroc,dupa moartea sotiei si a celui mai drag frate.Am fost profund emotionata de psihologia personajului principal-Raskolnikov,de trairile ciudate ale acestuia si remuscarea crimei pe care o savarsise.Am citit acest roman acum aproximativ 2-3 ani (nu mai retin exact),dar l-as citi inca o data cu aceasi pasiune.
Pacat ca nu mai avem un 'Dostoievski' contemporan,care sa imbogateasca lumea cu asemenea opere de mare valoare.

Cateva citate bine graite:
1.Fii stapan pe tine insuti si vei stapani lumea.
2.Dragostea ii face pe oameni sa se simta egali.
3.Nimic pe lume nu-i mai greu ca sinceritatea si mai usor ca lingusirea.
4.Timpul meu ingaduie,timpul imi apartine numai mie.
5.Si suferinta e buna la ceva.
6.Sunt oameni care n-au omorât niciodată şi cu toate acestea sunt mai cruzi decât asasinii.

7.Acela care va şti să înveţe oamenii că toţi sunt buni, va desăvârşi universul, lumea.
8.Câteodată le mulţumim unora dintre oameni că-şi trăiesc zilele laolaltă cu noi.
9.Înainte de toate, să fim ruşi. A deveni rus înseamnă să încetezi să mai dispreţuieşti poporul tău. Îndată ce europeanul va vedea că am început să iubim poporul şi naţiunea noastră, va începe şi el să ne stimeze; atunci nu ne va mai întoarce spatele cu dispreţ şi vom fi ascultaţi. Vom face, cu toţii, o altă figură. Deveniţi noi înşine, vom avea o figură umană şi nu o fizionomie de paiată.
10.Frumosul va salva lumea.
11.Viata e duelul lui Dumnezeu cu diavolul,iar campul de batalie sunt eu.
12.Trebuie să-i mulţumim lui Dumnezeu! De unde ştim, poate că ne păstrează pentru un scop anume!
13.Nu pot înţelege de ce este mai glorios să bombardezi un oraş decât să asasinezi pe cineva cu securea.

Portret Dostoievski

luni, 5 octombrie 2009

Tatiana Stepa


Am aflat despre moartea Tatianei Stepa doar acum cateva saptamani,si chiar am ramas uimita.Avea doar 46 de ani,era talentata,dar din pacate,boala s-a dovedit a fi mai puternica.Suferea de cancer de col uterin de 5 ani,o boala cronica,cu evolutie severa daca este depistata tarziu si care se situeaza pe locul 2 in topul bolilor care determina moartea populatiei feminine (dupa cancerul de san).
Celebra cantareata folk s-a nascut in judetul meu,Hunedoara,mai precis in Lupeni. Talentata de mica la muzica,practicand vioara,balet,pian,la 19 ani debuteaza la Cenaclul Flacara,cu cantecul Si-am sa-mi fac o doina ,ramanand in componenta acestuia.A lucrat de asemenea,in perioada interzicerii ei ca artiste in mina din Lupeni,revenind iar in lumea muzicii si sustinand in aproximativ 12 ani, peste 1000 de spectacole in tara si strainatate.
Una din cele mai frumoase melodii,care au consacrat-o e Copaci fara padure
http://www.youtube.com/watch?v=LnOFJtNxfSM

sâmbătă, 3 octombrie 2009


Odata, o maimuta din neamul anecdotic,
Venind la sfat pe-o creanga de arbore exotic,
A zis: Atentiune! Sunt foarte afectata!

Tot circula o vorba, deloc adevarata,
Ca omul ar descinde din buna noastra rasa.
Si insasi ideea-aceasta imi pare odioasa!

Ati pomenit vreodata divorturi printre noi?
Copii lasati pe drumuri, sau strigat de razboi?

Cine-a vazut in hoarda la noi bolnavi mintali,
Drogati, lacomi de carnuri sau homosexuali,
Escroci, banditi, gherile sau vreo tutungerie?

In neamul nostru nobil nu vezi asa prostie!
Noi n-avem mafii crude in stirpea noastra-aleasa,
Nici teroristi, nici dogme, nici luptele de clasa.

Cat am batut eu jungla, scuzati, n-am observat
In obstea maimuteasca vreun cocotier privat,
Nici garduri si nici paznici, nici pui murind de foame
Sau omorati in taina de asa zise mame.

Nu veti vedea vreodata cat soarele si luna
O minte de maimuta dospind in ea minciuna.

Chiar dac-as fi silita de vreun laborator,
N-as deveni turnator si nici informator.

Si iata, inc-un lucru din lumea mea, frumos :
La noi nu se intampla razboi religios,
Nici sfinte inchizitii, nici libertati in lanturi

Nici chefuri dupa care sa ne culcam prin santuri,
Nici ordine mondiala, nici nationalism,
Si nici vreo indoiala ce-aduce ateism.

E-adevarat ca omul a coborat la noi,
Dar nu, fiti rezonabili,
N-a coborat DIN noi!

(autor necunoscut)

Curiozitati despre corpul omenesc

-Muschii inimii au puterea sa stropeasca sange la o inaltime de 10 m.
-Cel mai puternic muschi al corpului e limba.
-Cea mai mare celula din corp e ovulul.
-E imposibil sa stranutam cu ochii deschisi.
-Inima femeii bate mai repede decat cea a barbatului.
-Celulule creierului uman pot stoca de pana la 5 ori mai multa informatie decat cuprinde toata Enciclopedia Britanica.
-Inaltimea omului variaza in timpul zilei. Dimineata suntem cu un cm mai inalti decat seara. Acest lucru se intampla deoarece discurile intervertebrale se 'taseaza' atunci cand stam in picioare, datorita greutatii propriului corp.
-Alice in tara minunilor ( sau micropsia) ,Accent strain,Stendhal sunt denumirile unor sindroame medicale,rar intalnite,insa ft periculoase.
-70% din caldura corpului se pierde prin cutia craniana.
-Cel mai dur os din corp e mandibula.
-Inima va continua sa bata si dupa ce este scoasa afara din organism,datorita unui tesut excitoconductor.
-Privarea tesuturilor si organelor de oxigen determina un sange albastru.
-Secretam zilnic aproximativ 1,5 l saliva.
-Consumand fructe si legume,corpul uman e capabil sa sintetizeze propria aspirina.
-Ardem mai multe calorii dormind,decat uitandu-ne la tv.

vineri, 2 octombrie 2009

umblatuuura

mi-e extrem de ciuuuda...astazi,dupa ore,ajungand acasa si cautand pe internet ce carti mai apar la jurnalul national,respectiv la ziarul adevarul (pt ca de obicei obisnuiesc sa imi cumpar cartile), vad ca pe 30 sept a aparut cartea Viata pe un peron de Octavian Paler,in colectia Biblioteca pentru toti...pornesc imediat ce aflu acest lucru (intrucat imi doream de ft mult timp sa o am in propria mea biblioteca) spre toate chioscurile din oras,dar spre surprinderea si nefericirea mea, era epuizata peste tot...chiar ma simteam vinovata ca nu mi-am cumparat-o in ziua in care a aparut,tinand cont si de pretul de doar 11 lei-incomparabil cu cel din librarie...insa,dorind sa ma revansez intr-un fel,mi-am luat Donna Alba,carte pe care am studiat-o si citit-o anul trecut,insa imprumutata de la o colega a mamei mele...

De asemenea,tot azi, am hotarat sa incep cartea La rascruce de vanturi,de Emily Bronte....carte recomandata de o prietena,(o bioloaga si viitoare medicinista :X) in cadrul ONB 2009.Indrumata tot de ea,am citit,imediat dupa olimpiada nationala de biologie,o carte exceptionala,care mi-a stors cateva lacrimi si a urcat in top 1 in cadrul preferintelor mele: Invitatie la vals,de Mihail Drumes (sper sa dedic un post intreg prezentarii acestei carti exceptionale).

Revenind la subiect,am apucat sa citesc 34 de pagini din La rascruce de vanturi si astept cu nerabdare sa continui maine pentru ca imediat este miezul noptii,imi simt ochii grei si sunt sigura ca un somn odihnitor este cel mai indicat,mai ales ca maine este saaambata si da...sunt zilele orasului ..si maine si poimaine,deci trebuie sa fiu in forma!:)) Emily Bronte,autoarea romanului La rascruce de vanturi

joi, 1 octombrie 2009

24

Primesc prin email aproape zilnic prezentari power point si diverse lucruri marunte,care iti sustrag un zambet in ziua respectiva,iti dau un impuls pentru a merge mai departe si te fac sa realizezi cat de pretioasa este viata...deci,cum afirma Sandra Brown 'fiecare clipa trebuie stoarsa de tot ce se poate da,fiindca nu sti niciodata cand va cade cortina'...

Imi vreau vara inapoi...

1 Octombrie...timpul trece prea repede.Sau e doar in viziunea mea?! Parca inainte am terminat clasa a 10-a si eram entuziasmata de cele 3 luni de 'iesire din cotidian',si iata ca deja au zburat aproape 3 saptamani din clasa a 11-a.Si sunt foarte sigura ca majoritatea oamenilor 'se confrunta' cu aceasta neconcordanta a timpului.Mi-as dori sa pot aduce vara inapoi : zilele insorite, luminoase,cand puteam admira cerul instelat pana seara tarziu...prin urmare,pentru a aduce un strop de raza de soare postez niste fotografii din timpul vacantei de vara.

Ideea crearii unui blog :D

hmm...prima mea postare pe acest blog.Sincer,nu sunt tipul de persoana care sa simta neaparat nevoia de a impartasi momentele cele mai bune sau mai putin bune pe internet,dar marturisesc ca am fost influentata intr-o anumita masura de blogurile medicinistilor pe care le-am mai rasfoit.Si cand ma refer la un medicinist,vreau sa spun ca ma refer si la propria mea persoana, asteptant cu nerabdare (mai ales in ultimul timp :)) )sa intru si eu la facultate si sa ma conving cum e viata la medicina.Dar despre acest subiect probabil voi mai vorbi si in postarile urmatoare.
Deci,ma bucur ca am hotarat sa imi fac propriul meu blog si promit ca voi posta ori de cate ori voi avea timpul si dispozitia necesare. :D